litterær kjønnsdiskriminering!

God dag. Været er fantastisk, sola skinner og fuglene er smittet av den årlige kvittredilla. Hagen er grønn, blomstrene blomstrer og sitrontreet bærer akkurat tjue gule sitroner. Bikkja har lagt seg foran beina mine og ser bedende på meg mens jeg gaper over enda en gaufrette med sjokoladefyll. Jeg er forbanna, skuffet og lei meg, alt på grunn av ei ordliste kjøpt i fjor vår. Den er orange i fargen og skal være godkjent av Kultur - og kirkedepartementet. Dette er andre utgave av ordlista som bygger på Ordbok for grunnskolen (1983) med tittel Ordliste for grunnskolen. Mange av dere har sikkert anskaffet dere samme ordliste som meg. Noen av dere har for håpentlig vis tatt seg tid til å bla litt i den også. Det har i alle fall jeg gjort. Første gang var under eksamen i mai, etter det har jeg gjenvlig brukt ordlista til det formål den er laget. Sist gang jeg alfabetisk lette etter et bestemt ord mellom Håvard Hjulstad og Lars Sødals opphoping av ord, kom jeg over ordet bygd. Endelsen i bestemtform entall skal visst være valgfri! Her kan man velge mellom å skrive bygda og bygden. Dette er for meg vemmelig, og ikke minst sjokkerende. Jeg bestemte meg for å ta en titt bakerst i boka der reglene for grammatikken står. Det måtte jo være en glipp?


Under substantiver står det følgende: I norsk språk har substantivene tre kjønn: hankjønn(maskulinum), hunkjønn (femininum) og intetkjønn (nøytrum). Dette er verken nytt for meg eller dere, videre var det først listet en del eksempler på bøyning av hankjønnsord:


En hest- hesten- hester- hestene

En konge- kongen- konger- kongene

En baker- bakeren- bakere- bakerne

En sykkel- sykkelen- sykler- syklene

En finger- fingeren- fingre el. fingrer- fingrene

En maur- mauren- maur- maurene


Så langt, så godt og godkjent av Dronningen av Afrika.

Det var neste rams av eksempler som fikk meg til å grøsse. Hadde ikke mine feminine fordeler tatt imot underkjeven, hadde bikkja fått hele hakepartiet i hodet. Eksemplene for bøyning av hunkjønnsord lyder slik:


Ei eller en seng- senga eller sengen- senger- sengene

Ei eller en lunge- lunga eller lungen- lunger- lungene

Ei eller en bygd- bygda eller bygden- bygder- bygdene

Ei eller en natt- natta eller natten- netter- nettene

Ei eller en bok- boka eller boken- bøker- bøkene

Ei eller en klo- kloa eller kloen- klør- klørne

Ei eller en tå- tåa eller tåen-tær- tærne

Ei eller en datter- dattera eller datteren- døtre eller døtrer- døtrene


Krummere akseptert bøyning har jeg aldri vært borti! Sinnet ble for alvor fylt av vrede da jeg bladde om siden og leste dette : Alle hunkjønnsord har valgfritt -a eller -en. Hadde Askeladden kommet på denne regla da han stod framfor Prinsessa, kunne han latt både skosålen og skjora ligge igjen i skogen. Dette hadde garantert slått både mål og mæle ut av Sinta, slik det slo ord ut av meg. Hvor langt skal libelariseringen av språket gå?! Om vi benytter oss av denne ?kjønnsfriheten av ord? og påtvinger hunkjønnsord hankjønnsendelse, vil dette være ekvivalent med å utrydde hele substantivkjønnet femininum. Nå havner vi i samme kjør som at ei studine nå er student, og at lærerinner helst er lærere. Legalisering av kvinneundertrykkelse på høyeste nivå!

mvsw


Hva synes du??

8 kommentarer

Chalten

01.03.2009 kl.19:52

Du er ikke den eneste som har stusset litt på den valgfrie edingen. :p

Sick Susie

01.03.2009 kl.20:04

Det med endingene er jo helt latterlig. Ingen sier skjortEN, bortsett fra pripne bergensere. Ikke engang de på Oslo Vest... Det er bare vås!

Sick Susie

01.03.2009 kl.21:03

Ja, teit er det hvertfall! Liker ikke at folk kan si og gjøre hva de vil med det norske språket.Takk. Det er flott å høre at du er tilbake og setter pris på mine ærlige og viktige innlegg. Hvertfall føler jeg det er viktig selv.

Tore Remi

01.03.2009 kl.21:38

Fantastisk refleksjon, må jeg si. og at jeg liksom har savnet dine innlegg litt... Du er forøvrig den første til å få vite at Filosofaen tar seg en pause... Han skal nemlig rydde opp litt i systemet og komme særdeles sterkt tilbake med et brilliant og litt mer strukturert konsept. Derfor vil han pause litt. Tror du det er en god ide? Vel, altså jeg skal nå i hvert fall lefle litt med TV-biten...

Frode

02.03.2009 kl.09:25

Herregud. ALLE hunkjønnsord har valgfri ending i bestemt entall!??!!? Kuen???Hytten!?!?!???!?!?Fitten!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??

The Teller

02.03.2009 kl.10:35

Fitten - hahaha, jeg ler.

African Queen

02.03.2009 kl.20:18

Hahaha!!

The Teller

03.03.2009 kl.07:14

Svar: Du fortjener mange mange vers. Du skal ikke se bort i fra at det kanskje kommer mer poesi på den lilla bloggen etter hvert.

Skriv en ny kommentar

hits