Forberedelse til eid ul adha

Sauebrek erter fra annethvert hus i området. Nå er det ikke lenge til eid ul?adha, den andre og ?største? muslimske feiringen. Denne tradisjonen begynte da Gud testet Profeten Abraham og sønnen (i islam også profeten) Ismail*. Abraham skulle ofre sønnen som bevis på hans tro, men da han endelig hadde bestemt seg for å adlyde Gud, og stod med kniven presset mot strupehodet til Ismail, kom en engel med en sau fra Paradiset. Abraham skjønte han hadde bestått prøvelsen, og oftet sauen i stedet for sønnen. Fra da av har hver mann med økonomi nok vært pliktig i å slakte en sau denne dagen. Sauen som ofres på eid, er det eneste dyret som skal til Paradiset.


Islam fokuserer mye på de fattige i samfunnet. Det sies at da islam ble brukt som styremåte fantes det ingen fattige. Dette på grunn av alle pliktene de rike har overfor de som mangler noe. For eksempel zakat, som er en årlig sum muslimer betaler enten til moskeen, som videre gir til de trengende, eller direkte til fattige. På denne høytiden, eid ul?fitr, skal alle som slakter gi bort en tredjedel av sauen som sadaka**, veldedighet. Med en slik ordning vil det ikke være noen som går glipp av grilling i alle fall!


sheep
Bildet er av en gutt i Afghanistan med sauen sin.. Kjempesøtt..!


Selve slaktinga har trinn som skal følges presist og nøye. Hvilke trinn og i hvilken rekkefølge, har ikke jeg satt meg inn i ennå. Jeg regner nemlig ikke med det er jeg som skal slakte! Dermed får jeg nok anledning til å observere og notere når selve handlingen finner sted. Jeg har vært med på dette før, men da holdt jeg meg langt unna. Denne gangen har jeg bestemt meg for å være der det er action!

Siden bakverk er en stor del av hver høytid, tok jeg i dag på meg forkledet og satte i gang. Mens jeg blåste mel ut til alle kanter, klarte jeg å røre sammen hele to krukker og en kakeboks med havrekjeks. Det er nokså problematisk å få tak i havregryn her til lands, så vi har bestemt oss får å uttrykke vår særhet ved å laste kofferten med havregryn hver gang en av oss reiser fra Norge til Algerie. Derfor synes jeg det er litt luksus med havrekjeks. Og syntes dermed det var et ypperlig valg av småkaker å bake. I tillegg lagde jeg serinakake deig som etter å ha stått kaldt i ett døgn kan bakes ut. På ønskelista står det fortsatt tre kaker; pepperkaker, brownies og cookies. Dette, med lefsene mamma har bakt og verdens beste som står for tur, tror jeg eid kommer til å bli nokså søt! Med mindre småtrollene i hus gjør kål på baksten..

* I Bibelen står det at Abraham skulle ofre sin andre søn, Isak. I Koranen er det Ismail.

** Sadaka er det arabiske ordet for veldedighet.

BÆÆ!

10 kommentarer

Chalten

05.12.2008 kl.19:56

Det er veldig fascinerende at det står det ca samme noen steder i koranen og bibelen.

Chalten

05.12.2008 kl.20:13

Mja, du sier noe det. Jeg må også si at jeg synes det er fint du setter fokus på dette temaet, at Islam setter fokus på de fattige. Det er sørgelig å se noen streve med å få nok mat til familien, mens andre har overflod og kaster masse rester etter hvert måltid. Bortsett fra slakten så hørtes dette ut som en fin tradisjon.sv:Det skulle nok litt til for å unngått slike overskrifter. Heldigvis var det ikke ekte. Satser på at deligater fra fn har litt bedre tolleranse og kan tenke mer konsekvenser enn skoleelever.

Chalten

05.12.2008 kl.20:31

så sant, så sant. Vi lever i et forbrukersamfunn, hvor vi kaster ting pga de har "feil farge", eller at det har kommet en oppdatert versjon. Det er urettferdig. Jeg er lei av å se på at andre lider, men andre snur hodet og later som de ikke ser sine medmennesker slite. Jeg leste et intervju i et blad i går, med noen ungdommer fra oslos beste vestkant. Det hele var en hårreisende opplevelse, og jeg blir lamslått av holdningene disse barna besitter. "Det har ikke noe å bety om buksa er fin, så lenge det er D&G", "Jeg kjøper aldri noe fra butikker som H&M, det ville fått de andre til å fnise", "ingening ville vært verre enn loppemarked", "De rike er fantastiske mennesker, det er de fattiges egen skyld at de er fattige. De er late." Det sies at det er disse ungdommene fra sossemiljø i feks Bærum som kommer til å styre Norge senere. Jeg håper for landets skyld at dette ikke stemmer.

Rindal

05.12.2008 kl.21:28

Et liv uten havregryn? Det høres hardt ut. Jeg er havregrynoman. Ja det er jo et poeng når det kommer til Gogol også, han hadde nok vært ganske så gammel og utrolig senil hvis han fremdeles var blandt oss (sånn rent fysisk). Og sikkert fordervet av vodka og andre søte små ting... Ikke at han var hard på flaska, men, Russland på 1800tallet. Hallo:P

Blingvild

05.12.2008 kl.21:41

Ein god regel er vel: Ikkje bruk meir enn du har?;)

Rindal

05.12.2008 kl.22:58

Dessverre ikke! Du må virkelig ringe meg hvis du får tak i en! :D

Linn Elisabeth

06.12.2008 kl.00:09

Skulle sendt deg masse havrekjeks!! Var virkelig et rørende bilde av gutten med sauen sin <3Sv: Næmmen hei =) Så kjekt at du er på nett igjen da! How is life? Stoor klem fra Linn

Clementine

07.12.2008 kl.01:48

Interessant lesestoff :)Historien tror jeg at jeg har lært før, i en eller annen KRL-time. Fint å høre den igjen!

07.11.2010 kl.21:29

Dette er helt ferferdelig at folk har ikke penger til mat og klær.Dette høres fornuftig ut at muslimer har anledning på en gang i året å dele mat med de fatige

African Queen

07.11.2010 kl.21:38

Jeg er veldig enig :) Skulle ønske alle mennesker hadde samme fornuft, ikke bare de praktiserende muslimene :)

Skriv en ny kommentar

hits