Skryt på runeskrift

Jeg sitter og leser om indre motivasjon og interesse. Dette i sammenheng med presentasjon og evne til å tilegne seg kunnskap. Jeg har alltid vist at jeg har en stor interesse av å lære det meste. Ikke bare fordi jeg setter stor pris på pene karakterer på trykk, men også fordi jeg ganske enkelt liker følelsen av å få et videre perspektiv på verden. Dessuten finner jeg for hver gang jeg lærer noe nytt  ut at det er mye mer jeg ikke kan. Dette pirrer meg, og gjør meg nysgjerrig. Jeg vil lære MER!

nerdgirl1207327780

Jeg knakk lesekoden da jeg var ganske liten. Jeg var fire år og satt med mamma og hennes gode venninne, Eli, ved frokostbordet og spiste da jeg ba om å få juicekartongen tilsendt. Etter ønsket var oppfylt, la jeg merke til at kartongen ikke vår åpnet. Dette var før alt som er væskefylt fikk en praktisk skrukort plassert på toppen. Jeg leste høyt og tydelig ordene som var plassert øverst på juicekartongen riv her. Både mamma og Eli satt med haka i fanget da jeg gjorde som O? Store Juicekartong befalte, skjenket eplejuice i glasset mitt og fortsatte frokosten.


Det var der det begynte, jeg satt sammen bokstaver til ord og ord til setninger. Det varte ikke lenge til jeg også danderte setninger sammen til korte tekster og fortellinger. Jeg var en av forsøkskaninene ved Komsa skole i Alta da de eksperimenterte med hvordan barn ett år før vanlig skolestartsalder hadde det med å snuse på de forskjellige fagene. Det hele var en bløff, ikke fordi vi ikke lærte noe, men siden læreren hadde jobbet i utlandet og sørget for at klassen fikk et nivå i både norsk, historie, samfunnsfag, matematikk, forming, musikk, engelsk og geografi som andreklasse elevene bare kunne drømme om. Ikke rart jeg kjedet livet av meg de neste årene på barneskolen.


Jeg er ikke over gjennomsnittlig smart. Ikke har jeg en enorm intelligens heller, men vil samtidig se på meg selv som et intellekt. Dette er ikke noen fornærmelse til mine foreldre og forfedre, ettersom intelligens ifølge Arthur Scholpenhauer er arvelig, men jeg føler virkelig ikke arvematerialet mitt melder seg til hjelp idet jeg forsøker å lære noe. Neida, jeg bare spøker, selvfølgelig har jeg rikelig med intelligens! Og det er tydelig at jeg har arvet det fra mine to foreldre, som igjen (delvis) har arvet sin intelligens fra deres foreldre. Ifølge wikipedia har jeg dessuten over normal IQ, noe jeg velger å le av, men samtidig bruke i situasjoner der jeg kan dra fordel av det. Akkurat nå drar jeg ingen fordel av å nevne dette, avsnittet er kun skryt, noe som virker frastøtende på mange og de fleste. For å veie opp mot skrytet mitt vil jeg kort nevne at jeg er dum som et brød når det kommer til praktiske gjøremål og oppgaver. Be meg for eksempel om å vaske leiligheten din eller lage en matrett jeg aldri har prøvd meg på, og du vil raskt se på meg som lettere utviklingshemmet.


Målet jeg skulle nå ved å fortelle om da jeg knakk lesekoden, har jeg ennå ikke nådd. Jeg mistet vel ganske enkelt tråden da jeg begynte å snakke om min intelligens og IQ. Jeg sporer lite elegant tilbake: selv om mye av det som skulle læres de to første årene på barneskolen allerede var godt ripet inn i minnet mitt var det mye jeg ikke kunne. Jeg begynte da å fundere på andre ting som ikke inngikk i pensum. Noe av dette omhandlet vikinger, runer og helleristninger. Ettersom jeg utallige ganger hadde vært på Komsatoppen i Alta og fascinert meg over helleristningene der, hadde jeg fantasert meg et ganske levende bilde om hvordan og under hvilke omstendigheter disse ble ristet inn i berget. Etter at familien flyttet ned til Akershus fikk jeg i tillegg besøkt vikingland der jeg fikk en reell smakebit på drømmen min om å leve på 800-1000-tallet. Jeg har ennå skinnreima jeg fikk under oppholdet knytt om venstre håndledd.

0332015a   borrasutsikt


For to dager siden tok jeg opp denne fascinasjonen jeg har lagt ligge en stund, og begynte å skrive dagbok med runer. Dette er morsomt og praktisk av grunner som at det ikke er mange som kan lese det jeg skriver, selv om de skulle være så frekke å stikke nesa si hvor den absolutt ikke hører hjemme. For hvem går vel rundt å kan alfabetet på runeskrift?! Utenom meg da selvfølgelig!

runerstor
1. Når knakk du lesekoden (fortell gjerne om det vakre øyeblikket! :D )?
2. Har du noen sære og kule interesser som du vil dele?
3. Skryt litt a!!

23 kommentarer

Rindal

08.10.2008 kl.21:20

1. Jeg var 7 år gammel. Er ennå småflau over at jeg var så gammel. :P2. Jeg er intresert i øyeepler, mord og Hannibal. 3. Jeg er en virkelig lesehest. Også har jeg verdens beste logiskke sans. Du er btw utfordret, http://lunascura.blogg.no/1223468265_08okt2008.html. Lykke til!

draum

08.10.2008 kl.21:42

Ja jeg har en hel stokk med slektninger som leser min og. Så jeg tenker på epler jeg:P

Rindal

09.10.2008 kl.12:07

oisann. Jeg viste ikke at hele slekta di leste dette, sånn sett var jeg heldig *glise* Bare kjæresten og bestevenninna som leser det av kjenntfolk^^Fremdeles, lykke til!

FashionistaB

09.10.2008 kl.12:22

haha ja det er meg ;)

FashionistaB

09.10.2008 kl.12:27

Er enig i det du skrev men vi kan ikke bare skylde på foreldrene når vi kommer til barna's internettbruk men samfunnets, vi blir satt i et bås der hvor de som er kule og sosiale er de som holder seg oppdatert via nett og det som skjer der og mens de andre er "outsidere" internett har sin effekt på dagens unge og derfor ser vi dette på dagens unge, vi hadde jo ikke sms, msn og alle disse chattekanalene på nett når vi var i den alderen....

FashionistaB

09.10.2008 kl.12:35

hmm...dveler ikke ved fortiden, så ja det kan du gjøre, jo flere lesere jo bedre;)

FashionistaB

09.10.2008 kl.12:45

nei den er min egen nå. bare min.

Camilla

09.10.2008 kl.13:10

Jeg husker ikke helt når jeg knakk lesekoden, men jeg ble lest ting mange ganger. Også husket jeg alle ordene helt ordrett, og sa dem høyt mens jeg så på for eksempel en side i ei bok. Så tror jeg at jeg etterhvert bare skjønte hva forskjellige bokstaver osv ble, og kunne lese ting jeg aldri hadde sett før :)Husker ikke alder. Men det var før jeg begynte på skolen.

The Teller

09.10.2008 kl.13:17

1.Jeg knakk den faktisk når jeg var 5 år (du slo meg.) Jeg kjedet meg ikke så mye i 1. klasse for jeg løste Donald-kryssord mens de lærte A-B-C. Senere tok jeg fatt på mattematikk og satt med 6.klasse boka når jeg gikk i 4. klasse. Jeg takker jentene i nabolaget som var 4 år eldre og som elsket å leke lærere. Jeg var selvsagt kaninen de skulle lære. Takk lov for det i dag!!2.Vel, mange mener det er sært at jeg som jente elsker formel1 og spanderer formel1-tur på min kjære hvert år. Jeg mener folk som ser på fotball er sære.Ellers så elsker jeg å høgge ved. Det er faktisk min andre lidenskap etter formel1. (Jeg har den største Øyo-øksa du får kjøpt på FK. Den hang i gangen før, men etter at jeg flyttet sammen med min kjære får jeg ikke lov å ha den der. Han er redd for at folk skal tro at dama er tøffere enn han.3. Pungt 1 var jo litt skryt. Ellers så er jeg vel kjent som hun gutte-jenta med baller som ikke helt er det allikevel siden jeg er søt og har både utseende og kropp med meg.(Folk mener personligheten min hadde passet bedre om jeg var stygg, fet eller kvisete av en eller annen merkelig grunn.)Dett var dett.

Maiken

09.10.2008 kl.13:20

ja, ser det er flere av oss slumrere ;P hehe

The Teller

09.10.2008 kl.13:40

Jeg tenkte faktisk på noe smykke-greier. Min mor er gullsmed så jeg kunne designet noe kult, men jeg tør ikke sende slike ting av ekte varer pga at tollere og den slags kan stjele det. Men et smykke av mindre pengeverdi hadde vært fint. Jeg har nå gitt en fotball med pumpe som hun før som pre-julegave og et lite pennal med fargeblyanter, viskelær, linjal og spisser. Jeg får bare gi 2 gaver i året, så jeg får kjøre på nå som året snart er over. Men til bursdagen hennes kan hun jo kanskje få et smykke??Jeg skal lete rundt å se hva jeg kan finne.Fint med tips :D

The Teller

09.10.2008 kl.13:48

Jeg stoler på Plan men ikke tollerne. Det er jo ikke sikkert alle gavene blir sendt med Plan-folk. Hadde ledd meg i hjel om tollerne hadde tatt pennalet, det rosa pennalet og gitt det til dattera si. Blir spennende å se et evn. takkebrev om det har kommet frem. Det er jo mulig Plan tar det med hele veien selv. Let`s hope so.

Anneline

09.10.2008 kl.15:24

du er så smart du silje, damn:P

Krema

09.10.2008 kl.18:04

mn hvordan skl jg lese dagboka di da:( du mener jg må fortette med telepati lesinga av tankene dine,damn mye enrgi som må til,da er det vel bare å spise masse fullkorn da:P9 yess du ahr enedlig sagt at du har en svært høy IQ offentlig!!!har altlid ment du er skremmende intelligen,mn ja engi praktiske gjøremål aint ur thing:Pelsker deg min inspirerende avfør...:P

African Queen

09.10.2008 kl.18:12

Avfør? Hvorfor får jeg følelsen av at du glemte -ing?!?! (intern)Lær deg runer!! <3

Tore Remi

10.10.2008 kl.20:04

Jeg kunne skrive navnet mitt ganske tidlig. Og lese og forstå ting og sette de i perspektiv forholdsvis tidlig. I en alder av fem år var jeg mer oppdatert på Gulfkrigen enn typen til mammas venninne. Jeg hadde nemlig sett på CNN hele dagen. Barndommens konkrete intelligens har imidlertid avtatt med årene, men jeg er fremdeles oppegående. Tror jeg ligger på mellom 116-130 i IQ, avhengig av type tester, og om testene er på morsmålet. Det skal visst ha mye å si. Jeg kunne visstnok egnet meg særdeles godt som ingeniør, ifølge en test. JEg har noe interessant å fortelle, da jeg har diskutert skoletyper med en kanadisk montesorrylærer. Der lærte jeg noe spennende om hvordan man best for ytbytte av sitt kreative intellekt ved tidlig etablering av et fundament for videre kreativitet. Videre leste jeg også noe om forholdet mellom inntak av inntrykk og intelligens, da i sammenheng med hvorfor folk med høy iq ikke nødvendigvis driver med banebrytende forskning. Dette kunne jeg skrevet en blogg om for å forklare, men jeg har mistet det bladet (sto i Illustrert Vitenskap en gang for to år siden). Uansett, min intelligens blir ofte undervurdert som følge av at jeg har en dårlig evne til å kanalisere tankene mine. Det er av og til en fordel, av og til ikke. I følge I.V. skal jeg ha tilstrekkelig med iq til det, men jeg tror det har noe med vaner og miljø og gjøre. Jeg tror forresten ikke på at intelligens er arvelig. Men jeg tror alle er intelligente på individuelle måter, og slikt sett er vi alle intelligente individer. Huff, det var mye info!

Tore Remi

10.10.2008 kl.20:05

Huff... mannge skrivefeil... æsj.. hastverkskommentering.. :P

Tore Remi

10.10.2008 kl.20:05

Igjen!

Birgitte

11.10.2008 kl.21:15

1. Første gang jeg leste var i en rar bok, og ordet var REV. 2. FØrste gang jeg leste var i nordnorge da vi kjørte bil og jeg plutselig begynte å lese alle skiltene høyt (leste fort altså!).Husker ikke hvem av dem som er den aller første:P Men jeg kunne lese og skrive i 4-5 års alderen, ikke perfekt, men jeg kunne det. :)

Sweethabiba

12.10.2008 kl.18:12

Knakk lesekoden

da jeg var 5. Husker ikke hvem, hva, hvor, hvorfor, hvordan og eller noe annet. Store hull i hukommelsen.M min dobbelt teflonbelagte hjerne blir d litt for mykje!!Mine sære interesser vet du vel kansje noe om. Du veit meg og mora di....???snakker ikke mer om d.Kjære NØRDHILD,

hør her. Nå skryter jeg av deg. Masse. Din påtatte beskjedenheta kler deg ikke. Du r nørd. Mangler nørdebriller. Du r superflink, super iQ flink. Har du søkt om å få bli medlem av mensa?

samma det

04.11.2009 kl.21:08

knakk lesekoden da jeg var 5..var ikke så lett husker jeg..haha..har kunnet skrive med runetegn i to år alt:) jeg og kusina mi pleier å skrive til hverandre på runer så ingen skjønner det..men tydligvis hadde du skjønt alt sammen;)

African Queen

04.11.2009 kl.22:00

Det hadde jeg vettu "samma det"!! Nå som jeg vet det er flere av oss, skal jeg holde ekstra godt på dagboka, tenk om dere to fikk vite hvem jeg er superforelska i a!!! :O Hadde jo vært kriiise ;p

Men du er tøff, det er kusina di og, og alle andre som kan runer. Runer ruler gata.

Hei, hei :)

03.05.2012 kl.20:57

Jeg begynte å lese året før jeg begynte på skolen.

Syns det var så utrolig spennende med Nancy Drew! :P

Skriv en ny kommentar

hits