Ubehageligheter nok for ei uke

Jeg er oppriktig såra, lei meg og ikke minst forbanna. Her har jeg slitt, stressa og gjort mitt aller beste så lenge skolen har pålagt meg å ha nynorsk som sidemål. Eller, jeg har ikke blitt pålagt det, mine foreldre, og senere meg selv, har vært bestemt på at det ikke finnes noen grunn til at jeg skal ha annen opplæring enn andre barn med norsk som førstespråk. Jeg har aldri hatt fritak fra nynorsk.

                             
                                               13090962img3090885

Først var jeg som de andre, nynorsk var lame, og ikke annet enn slit. Men etterhvert ble jeg fascinert av nynorsk, og ikke minst Ivar Aasens innsats for å fremme dette skriftspråket, som i mine øyne er mer norsk enn bokmål. Det at jeg blogger på bokmål er et resultat av både kommersielle argumenter og at bokmål er nærmere begge mine talemål (jeg har en tendens til å bytte dialekt fra kolbotns østlands preik til altadialekt, og som oftest tilbake igjen).


Uansett, etter å ha tatt eksamen og fått karakterutskriv om at jeg har bestått nynorsk var det for meg en selvfølge å få karakteren min trykt på vitnemålet. Dette skjedde ikke. På vitnemålet, rett under samfunnslærekarakteren, stod det
 
-- VG4001 Norsk sidemål, skriftlig (NN) Deltatt ----- V80 Fritatt for vurdering, sidemål


Hva i alle dager betyr det?! At jeg har deltatt under eksamen, men er fritatt for vurdering?

Hvilken rett har de til å anta at jeg har fritak fra sidemål?


Jeg gikk inn på utdanningsetatens hjemmesider for å undersøke om jeg i det hele tatt har rett til fritak fra nynorsk. Det har jeg ikke.


''Fritak fra vurdering i norsk sidemål
Ved søknad om fritak fra vurdering i norsk sidemål må det vedlegges dokumentasjon
på at man oppfyller kravene til slikt fritak.

I henhold til forskrift til opplæringsloven § 4-11 har elever i videregående skole rett til
fritak fra vurdering i sidemålet når eleven
a) på grunn av sykdom, skade eller dysfunksjon som er diagnostisert av sakkyndig, har
problemer med å beherske begge målformer
b) ikke har gjennomgått ungdomstrinnet i norsk grunnskole
c) har hatt fritak fra opplæring eller vurdering i norsk sidemål i grunnskolen,
jf. forskrifta § 1-11
d) fylte vilkåra for fritak fra opplæring eller vurdering i norsk sidemål i grunnskolen, men
på grunn av dokumentert saksbehandlingsfeil likevel ikke fikk fritak''

Ingen av disse punktene er noe jeg kunne utnyttet for å "slippe" vurdering av norsk sidemål. Jeg synes dermed det er sløvt, og ikke minst frekt av vedkommende å unnlate og inkludere karakteren min.


Så fort jeg får dusjet av meg raseriet kommer jeg til å taste en klagemail, på nynorsk, der jeg forlanger at de gjør noe med misforståelsen.


For å fullføre dette innlegget med samme misfornøyde undertone velger jeg å fortelle om enda en ikke fult så behagelig situasjon.


Jeg er veldig glad i plommer. Jeg er ikke typen til å være glad i hverken frukt eller mat generelt, men plommer står i en særstilling, spesielt godt modene gule plommer. De kan jeg spise til jeg legger på meg. Og det skal litt til før man legger på seg av plommer.


Det er plommesesong for fult her i Algerie, og i morges skylte jeg meg fem fine plommer som jeg nøye hadde selektert ut som de beste. Første plomme var utrolig god, akkurat passe søt, og litt syrlig i midten nær steinen. Perfekt, jeg nøyt smaken maksimalt. Andre og tredje plomme var like god, jeg tror den tredje var søtere enn de to første. Eller kanskje ikke, det bare føltes riktig å skape en liten forskjell mellom plomme en og to, og plomme tre.                                        
                                                             plummer

Det ubehagelige skjedde under nytelsen av plomme fire. Jeg skylte den godt under rennende vann, snudde på den flere ganger for å forsikre meg om at dette var en av de beste plommene vi hadde. Det så slik ut. Jeg lente meg forover, med kunnskap om at det er det lureste i og med at fruktsafta som renner ut når en setter tennene i en slik moden plomme har en tendens til å fortsette å renne nedover hånden, forbi håndleddet og ned mot albuen, og derfor ned i genseren om en har det på seg. Jeg haddde på meg en tunika, som i denne situasjonen går for det samme som en genser.


Som sagt var jeg iferd med å sette tennene i plomme nummer fire. Det gjorde jeg òg. Den smakte like fortryllende som de tre første. Jeg bet av biten som allerede lå innenfor fortennene. I det jeg dro den delen av plommen jeg ikke hadde i munnen vekk fra ansiktet og lot øynene, eller riktigere sagt pupillene rette seg mot det som nå var to tredjedeler av plomme fire, så jeg at den var fylt med sorte prikker! Jeg kastet selvsagt plommen fort fra meg. Godt jeg var nær vasken slik at den havnet der. Jeg skrek og spyttet om hverandre, alt jeg kunne tenke på var at jeg sikkert hadde svelget en hel haug av disse stygge prikkene. Mens jeg spyttet, og vannet, som hadde rent hele tiden mens jeg spiste mine plommer, rant, så jeg en mark, eller en larve. Det var iallefall en ergrelig skapning! Den prøvde, av alle sine krefter, å svømme mot strømmen som dro den ned i ett av de seks hullene sluken i vasken delvis består av. Die bitch DIE!! Jeg skjønte fort at marken kom fra den biten jeg nettopp hadde spyttet ut. Jeg skyllet munnen opp til tjue ganger, og pusset tennene med flere tannkrempåfyll før jeg tvang meg selv til å slutte. Det er i slike øyeblikk en bare har lyst å tømme ned en halv liter ren sprit. Det dreper både eventuelle sorte prikker, som forresten mest sansynlig er egg, og tanker om hvor ekkelt det som nettopp nesten skjedde virkelig er. Hva om jeg hadde spist marken?! ÆSJ...

                                                                                         ist11035760smilingwormcartoon

Nok ubehageligheter. Nå over til litt skryting! Jeg er flink til å skryte, jeg liker iallefall å tro det er en av mine mange medfødte begavelser. Jeg har nemlig vært en tur innom kjøkkenet i dag. Enda en i tillegg til plommespiseturen. I dag laget jeg, i samarbeid med mor, karamelliserte fiken. Det var ganske godt. Og veldig enkelt.
(leses med overdreven ameriaknsk aksent eller med nasal stemme. Eller begge deler samtidig.) Du tar sirka to desiliter sukker i stekepanna, skrur på plata stekepanna står på, adder litt sitronsaft og lar sukkeret smelte. Deretter skjærer du ferske fiken i to og legger dem i panna sammen med det allerede smelta sukkeret. Etter ett minutt, snur du fikenene og lar de steke på den andre siden.

 
                           7juli 043             7juli 044          7juli 046

Et voila!


                                     7juli 050

Jeg slår Rachael Ray, det er sikkert og visst. Dessuten ble det laget eplejuice, med fruktkjøtt. Også fenomenalt godt.           
                                                                                                    7juli 059


1. Hadde du vært provosert i min nynorsksituasjon?
2. Har du nesten spist noe/noen du helst ikke ville nesten spise?  Isåfall, utdyp, men ikke for mange detaljer.
3. Har du smakt eplejuice/eplejus med fruktkjøtt?! (Ikkesant det er godt, men føles feil!)

13 kommentarer

Håkon

08.07.2008 kl.01:35

Ugg, tenk om det hadde vært en mordersnegle istedenfor en vanlig, kjedelig mark, da! 1. Jeg fikk "bare" 4 i nynorsk, noe som drar snittet ned, så jeg hadde kanskje vært mer lettet enn sur om det samme hadde skjedd med meg, men av prinsipp hadde jeg antakeligvis blitt litt furten.2. Om jeg får i meg brød litt for tidlig om morgenen, kommer det gjerne opp igjen. Noen ganger har jeg stoppet i siste liten, så det er vel det nærmeste jeg nesten har spist noe jeg ikke burde ha spist.3. Nei, men jeg foretrekker min appelsinjuice med fruktkjøtt, så jeg hadde helt klart prøvd ut eplejuicen også, om jeg bare hadde funnet det.

Sick Susie

08.07.2008 kl.01:46

1. Hadde du vært provosert i min nynorsksituasjon?- Hell yeah! Hadde blitt skikkelig forbannet først og så hadde jeg nok gått over til å bli triste-meg etter en liten stund. Kan hende de bare har gjort en feil og mikset deg med noen andre :-) Krysser fingrene for bra resultat når du får det ordnet :-)2. Har du nesten spist noe/noen du helst ikke ville nesten spise?

Isåfall, utdyp, men ikke for mange detaljer.- Jeg fant en gang mark i sånn ferdigmarinert kylling, så det spiser jeg ikke lengre... Evt. jeg spiste halve marken :-S3. Har du smakt eplejuice/eplejus med fruktkjøtt?! (Ikkesant det er godt, men føles feil!)- Det føles nok ofte heeelt feil med fruktkjøtt i eplejus, men bare de første 2-3 gangene man drikker det, og så blir man vant til det :-p Er utrolig digg faktisk! Men så liker jeg generelt fruktkjøtt i all jus fordi jeg syns det er sånn jus skal være :-) Sære, sære meg!

Birgitte

08.07.2008 kl.01:52

Bor du i Alergie? Eller bare ferie? Either way, er du sykt heldig. Nå savner vi sommer og sol her i Oslo i alle fall. Det lyner og tordner om hverandre. Huff. Syns hvertfall bloggen din er utrolig bra! :)

Sick Susie

08.07.2008 kl.01:59

Hehe, takk for komplimentet ;-)Det var studenthuset Driv hvor mange studenter frivillig driver kafé, konserter, uteplass og diverse. Det tok jeg bort og erstattet det med verdens beste og morsomste sitat (hvis man har studert historie vel og merke) som sto på t-skjorta vi jentene gikk med under Norske historiedager: "Veloppdragne kvinner skaper sjeldan historie". Passer jo godt siden du er irritert på den fraværende karakteren i nynorsk :-p

Birgitte

08.07.2008 kl.02:43

Så spennende og så heldig du er! Det er vel alltid sånn at man vil ha det kaldt om det er varmt, og vice versa. Hehe, men jeg foretrekker brennende varme framfor torden. Livredd. Tusen takk for fin kommentar:)

Frode

08.07.2008 kl.08:01

1. nei, jeg har aldri vært i din nynorsksituasjon...2. Ja, jeg spiste noen helt jævelig "forfriskende" anisfrø etter en indisk middag i Tanzania. Det smakte parfyme. Helt intenst motbydelig, o g"åtte" spises i høflighet...3. Nei, men det høres mycket rart ut.

08.07.2008 kl.21:04

Hey!Lurer på noe som ikke har med innlegget å gjøre!Hvor er det fet å gå ut i oslo hvis du er 19, vet du om det er 20 på Rå og Blå?;)

African Queen

08.07.2008 kl.21:56

Hei hei. Det kan jeg desverre ikke svare deg på. Jeg har vært 19 i Oslo i mindre enn en måned bare, dessuten er jeg ikke av typen som "går ut på byen".Rå og Blå?! No idea! Sorry :P

femtikroner

09.07.2008 kl.11:12

1. Hadde du vært provosert i min nynorsksituasjon?Jeg hadde ikke bare vært provosert, jeg hadde følt mig krenket, og jeg hadde blitt utrolig sur. Det er da ikke rimlig?2. Har du nesten spist noe/noen du helst ikke ville nesten spise?

Isåfall, utdyp, men ikke for mange detaljer. Egentlig ikke. Spiser bare hva jeg vil. 3. Har du smakt eplejuice/eplejus med fruktkjøtt?! (Ikkesant det er godt, men føles feil!)Aldri eplejuice, men appelsinjuice med fruktkjøtt, det har jeg.

Silje

09.07.2008 kl.15:48

Det var helt sykt, garantert det beste jeg har opplevd. Ord blir for små til å beskrive det, vilt! :D

Birgitte

10.07.2008 kl.01:36

Å, det var snilt gjort av deg=) Posten er litt treit vet du, så kom ikke før i dag:P

RiRRi

16.07.2008 kl.10:28

du burde teste å karamellisere pærer også, kjempegodt! (gjerne med krem og sjokoladesaus ved siden av også hehe)

Julia

22.07.2008 kl.12:58

hahaha, underholdende lesing! jeg vil gjerne smake litt på den juicen.

;D

Skriv en ny kommentar

hits