We should not say ''I am an Athenian'' or ''I am a Roman'' but I am a citizen of the Universe'. (Marcus Aurelius)

Jeg prøver febrilsk å skrive ferdig særemne mitt som skal legges fram i morgen. Identitetskonflikt. Først må jeg finne ut hva identitet er, for meg. Derfor valgte jeg å gå ut. Nå sitter jeg på ungdomsskolen. Der jeg ubevist lette etter meg selv og prøvde å finne fram til min identitet. Som halvt norsk og halvt algerer har det ikke alltid vært like lett. Hvem er jeg? Jeg tror og mener jeg vet det nå. Men hvordan kom jeg fram til min identitet? Jeg prøvde ut forskjellige roller. Jeg lette etter meg selv blant barndomsvenner, familie og diverse nye venner. Jeg søkte etter andre i min situasjon, andre som ikke var sikker på hvem de var. Men er jeg min identitet? Og om jeg er min identitet, hvem har bestemt hvilken identitet jeg har?

Benken jeg sitter på er rød, full av diverse varemerker, merket med sprittusj eller ripet inn i treverket av alle de som har sittet her både før og etter meg. Alle de som var som meg, de som adopterte den identitet de ble tildelt. Min logo er her og. Men den er ikke min lenger, jeg er ikke den og den er ikke meg. Jeg er ikke den jeg var, eller trodde jeg måtte bli. Men hvordan kom jeg hit? Hvordan taklet jeg min identitetskonflikt, og hvordan kom jeg fram til min konklusjon?

På passet er jeg norsk. Norsk statsborger. Men bildet viser noe annet. ''ja, men du er jo norsk'' , sier de som tror de kjenner meg. De andre spør hvor jeg kommer fra. I Algerie er jeg algerer, Norge er bare mammas nasjonalitet og et land jeg er bosatt. Hvor i verden du er født har lite å si.

Utseende skaper forventninger til væremåte og nasjonalfølelse. Du er utlending. Javel.  Jeg vet det, jeg føler det. Men jeg er utlending I Algerie og. Norwegiya. Javel. Hva har nasjonalitet å si for identitet? Jeg har ingen nasjonalitet. Land burde ikke eksistere.

Rase da? En menneskelig rase. Dyrisk. Araber eller arisk? Mulatt. Mulatt fra mulldyr. En kryssning. Et ikke fertilt avkom etter krysning av hest og esel. Ikke fertilt avkom ?forskjellige arter. Når to populasjoner av same art har en geografisk barriære som skiller dem fra å være en populasjon. Evolusjon. Individene i de forskjellige populasjonene bringer videre forskjellige gener etter hva naturen krever. Mulatt, uten land, uten identitet.


Kan man leve uten noen form for identitetsfølelse? Ligger identitet i tredje byggesten på Maslows behovspyramide? Sosiale behov; kunne høre til eller ha et forhold til enkeltpersoner eller grupper. Gjør jeg det? Føler jeg tilhørighet? Har Gud tildelt meg en identitet? Er jeg født med den? Leter jeg ennå? Jeg er ikke så sikker på min identitet lenger. Jeg var så altfor sikker da jeg begynte å skrive. Men ikke nå mer. Jeg er midt i en identitetskonflikt. Mange ville kalt det en krise. Men det er ingen krise. Ikke for meg. Jeg er meg, og er fornøyd med å være meg, uansett identitet. Føler nesten for å avslutte med det så altfor klisjé begrepet; unconditional love. Men det skal jeg ikke, i fare for å virke glad i meg selv. Noe jeg så altfor ofte er.

7 kommentarer

Frode

02.06.2008 kl.13:04

For et feiende flott innlegg. videre kommentar er ikke nødvendig, men fy, så glad jeg ble av å lese det. Det er godt det er noen her som ikke bare skriver om mote, innredning og hverdag. :b

Frode

02.06.2008 kl.23:51

Hamburger er best! :b

Frode

03.06.2008 kl.12:13

dæsj humor...:D

Håkon

17.06.2008 kl.20:51

Enig med Frode, det er fint med litt temaer fremfor bare klær og sminke!Identitet er ikke konstant. Det varierer fra forskjellige perioder i livet, og det kan også variere fra dag til dag. Man bør gå inn for å finne mennesker og interesser som gjør en glad, men identitetssøken er kanskje ikke så nødvendig, ettersom det varierer så mye. Jeg synes mange bærer preg av at de lar identiteten styre valgene de tar, men jeg synes heller man burde la valgene man tar styre identiteten.

Håkon

17.06.2008 kl.21:58

Men det er nettopp når folk har forventninger at man kan prøve å motbevise det, og kanskje tilogmed overraske positivt :)

Miriam

19.06.2008 kl.16:49

Wow, veldig imponerende skrevet... jeg kan relatere til det du skriver, som halvt eritreer og halvt norsk.Etter min mening så svarte du på ditt eget spørsmål. "Jeg er meg, uansett identitet."

Sexy Sadie

19.07.2008 kl.14:12

Identitet er noe som skapes i samspill mellom individ og samfunn. Man trenger ikke å ta den rollen som man er gitt.

Skriv en ny kommentar

hits